Väkevä laaturomaani kolmesta afrikkalaistaustaisesta naisesta, jotka sanovat nöyryytykselle ei

5.9.2013

Kolme vahvaa naista on ranskalaisten nykykirjailijoiden kirkkaimpaan kärkeen kuuluvan Marie NDiayen kohuttu kansainvälinen läpimurto. Kirja on ollut kotimaassaan huikea arvostelu- ja myyntimenestys, ja tänä vuonna se oli myös kansainvälisen Booker-palkinnon finalistiehdokkaiden joukossa. Yhteiskunnallinen, ravisteleva ja monisyinen triptyykkiromaani kertoo psykologisesti tarkkanäköisen tarinan kolmesta arvokkuutensa puolesta taistelevasta naisesta, jotka nöyryytykseen kyllästyneinä valitsevat elämän.

”Isän myötä katosi mätänevien kukkien makeanpistävä lemu, loppuun asti auenneiden, piittaamattoman kengänpohjan alle rusentuneiden tai katkerasti tallottujen kukkien lemu, ja kun Norah illalla riisui leninkinsä, hän oikoi sen erityisen huolellisesti Sonyn sängylle, jotta keltaiset kukat, jotka nousivat hiukan koholle vihreästä puuvillasta, pysyisivät tuoreina ja koskemattomina, täysin toisenlaisina kuin liekkipuun murskautuneet kukat, joiden paljastavaa ja murheellista tuoksua isä kantoi mukanaan.”


Norah toivoi irtautuvansa ahdistavista lapsuusmuistoista valmistuttuaan lakimieheksi Pariisissa ja hankittuaan oman perheen. Fanta raivasi tiensä arvovaltaiseen opettajan virkaan kotikaupungissaan Dakarissa ja uskoi uran jatkuvan miehensä kotimaassa Ranskassa. Khady piti rakastavan puolisonsa kanssa kahvilaa ja haaveili lapsesta, kunnes mies kuoli ja suku hylkäsi lapsettoman lesken.

Perhesiteet, katkotut tai uudelleen solmitut, pakottavat jokaisen heistä vaikealle matkalle Euroopasta Afrikkaan tai Afrikasta Eurooppaan. Nämä matkat riistävät kohtalon naisten omista käsistä. Dominoivien isien, heikkojen rakastajien ja laittoman siirtolaisuuden koettelemusten edessä kukin naisista tarvitsee kaiken tahdonvoimansa päästäkseen eteenpäin.

”Korkeimman luokan kirjailija… NDiaye on hypnoottinen tarinankertoja.”

-    The New York Times Book Review

"Uljasta klassismia. Proust ja Faulkner keskustelemassa Afrikan taivaan alla.”

-    Le Point
 
Marie NDiaye: Kolme vahvaa naista
alkuteos Trois femmes puissantes
suomentanut Anna-Maija Viitanen
279 sivua

Marie NDiaye

Kirjailija

Marie NDiaye

Marie NDiaye syntyi Ranskassa vuonna 1967 ja kasvoi pariisilaisessa lähiössä. Hän tutustui senegalilaiseen isäänsä kunnolla vasta aikuisena. NDiayen e...