Niin kuin Lasse Mårtenson haluaa muistaa

26.6.2013

Muistelmateos Laiskotellen kertoo tarinoita kaikkien tunteman iskelmälaulajan ja elokuvasäveltäjän, Lasse Mårtensonin, urasta miehen omin sanoin. Mukaan mahtuu euroviisuja, jazzia ja elokuvamusiikkia mutta rivien välissä vilahtavat myös asiat ja ihmiset, jotka joutuivat jäämään paitsioon, kun musiikista tuli miehen suurin rakkaus. Mårtensonin uralle mahtuu sellaisia menestyssävelmiä kuin Myrskyluodon Maija, Kaikki paitsi purjehdus on turhaa, Laiskotellen, Rikas mies jos oisin, Mä lähden stadiin ja Kaikessa soi blues.

Mårtenson syntyi helsinkiläiseen, klassiseen muusikko- ja säveltäjäperheeseen. Hänet lähetettiin sotaa pakoon Helgerumin linnaan Ruotsiin. 50-luvun Helsingissä hän menetti sielunsa jazzille ja pääsi arpajaisvoittomatkalle New Yorkiin, joka muutti hänen elämänsä.

Kuvataiteellisen koulutuksen mm. Kaj Franckin oppilaana saaneesta Mårtensonista tuli paitsi Stockmannin mainosgraafikko myös Helsingin jazzpiirien työmyyrä, Lilla Teaternin ja Helsingin sekä Turun ruotsalaisten teatterien kapellimestari, tuottelias viisusäveltäjä ja suosikkilaulaja. Hän keikkaili niin Suomessa kuin Ruotsissa ja oli yksi 1960-luvun muusikin suurista nimistä estradeilla sekä niiden kulisseissa.

1970-luvulla myös meren, saariston ja purjehduksen ystävänä tunnetuksi tullut Mårtenson jätti tähtisateen taakseen ja keskittyi elokuva- ja tv-säveltämiseen.

Laiskotellen on hyväntuulinen muistelmateos, joka vilisee tuttuja nimiä niillä pröystäilemättä. Musiikkiin ja Mårtensonin uraan keskittyvä kirja hipaisee myös henkilökohtaista ja on omistettu kirjoittajan lapsille. Mårtenson on harmitellut omaa vähäistä tietämystään vanhempiensa elämästä ja halusi siksi kirjata jälkikasvulleen muistiin omat tärkeimmät käänteensä.

”Toimittaja Raila Kinnunen kirjoitti kirjastani otsikolla Aallokossa, mikä mielestäni osuu prikulleen oikeaan, sillä en ole ollut pelkkä sivustakatsoja elämän virratessa ohi, vaan olen pikemminkin rämpinyt ja sekoillut itse mukana pyörteissä, milloin myötäisessä ja milloin vastatuulessa. Mutta pääsääntöisesti hyvällä mielellä ja toivon mukaan ketään loukkaamatta”, Mårtenson puntaroi.

Lasse Mårtenson: Laiskotellen – Niin kuin minä haluan muistaa
223 sivua

Kirjailija

Lasse Mårtenson

Lasse Mårtenson muistetaan 1960-luvun menestyneenä iskelmälaulajana ja 70-luvulta lähtien elokuvasäveltäjänä, jonka uralle mahtuu sellaisia menestyssä...