Koskettava kasvutarina, kiellettyä rakkautta ja maailmanhistorian suuria mullistuksia – Sari Aron romaani kertoo Brasilian suomalaissiirtokuntaan muuttaneesta naisesta

15.6.2022

Nukkuvan jättiläisen laakso on Ylen tv-uutisissa työskentelevän Sari Aron tositapahtumista alkusysäyksen saanut esikoisromaani. Se kertoo lapsena Brasilian suomalaissiirtokuntaan muuttaneen Alinan elämänvaiheista 1930–1940-luvuilla. Romaani kuljettaa lukijan tiukkoja sääntöjä noudattavaan siirtokuntaan sademetsän siimeksessä ja elämää sykkivään Rio de Janeiroon toisen maailmansodan kynnyksellä.

Höyrylaivan irrotessa satamasta taakse jäävät Kuopio ja Kallavesi. Perillä Brasiliassa Alinaa odottaa uusi tulevaisuus luonnonmukaista elämää viettävässä siirtokunnassa, jossa kiellettyä on muun muassa kahvin, alkoholin ja liharuokien nauttiminen eikä kalastaakaan saa vaikka joen rannalle rakennettua siirtokuntaa uhkaa rankkasateiden jälkeen nälänhätä. Alinan on vaikea löytää omaa paikkaansa kahtia jakautuneesta yhteisöstä. Koti-ikävä alkaakin helpottaa vasta, kun Alina löytää jakarandapuun alta ystäväkseen Desiren.

Sari Aro kertoo ihastuneensa Etelä-Amerikan kulttuureihin asuessaan Meksikossa vuosituhannen vaihteessa. ”Olin kuullut kiehtovia kertomuksia siirtokunnasta, sillä puolisoni isovanhemmat muuttivat sinne lapsikatraansa kanssa ensimmäisten suomalaisten joukossa 1930-luvun taitteessa. Siirtokuntalaiset rakensivat entisestä kahviplantaasista maanpäällistä paratiisia, mutta luonto ja elämä olivat välillä ankaria, ja perhe muuttikin takaisin Suomeen joidenkin vuosien jälkeen. Brasilia oli tehnyt kuitenkin suuren vaikutuksen perheen vanhimpaan tyttäreen, joka palasi sinne ja työskenteli hierojana asiakkainaan myös aikansa silmäätekeviä henkilöitä”, Sari Aro kertoo. 

Sari Aro
Kuopiossa syntynyt ja nykyisin Espoossa asuva Sari Aro on kokenut journalisti, joka työskentelee Ylen televisiouutisten tuottajana. Hän on opiskellut kirjoittamista myös Kriittisessä korkeakoulussa.

Sari Aro: Nukkuvan jättiläisen laakso
382 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Vuokko Hovatta

Sari Aro

Kirjailija

Sari Aro

Sari Aro (s. Kuopiossa, asuu Espoossa) on kokenut journalisti ja työskentelee Ylen televisiouutisten tuottajana. Hän on opiskellut kirjoittamista myös...