Selja Ahavan romaani Taivaalta tippuvat asiat on saanut EU:n kirjallisuuspalkinnon

5.4.2016

Eurooppalaisen nykykirjallisuuden edistämiseen tarkoitetun EU:n kirjallisuuspalkinnon (European Union Prize for Literature, EUPL) vuonna 2016 on saanut Selja Ahava romaanistaan Taivaalta tippuvat asiat (Gummerus, 2015).

EU:n kirjallisuuspalkintoa on jaettu vuodesta 2009 alkaen. Palkinnon tavoitteena on edistää eurooppalaisen kirjallisuuden tunnettuutta erityisesti EU:n jäsenmaissa ja rohkaista kääntämään näitä teoksia eri kielille. Palkintoehdokkaiden tulee olla kotimaansa kirjallisuuden nousevia kykyjä. Palkinto jaetaan vuosittain eri jäsenmaissa. Suomi on palkittavien maiden joukossa kolmen vuoden välein. Aiemmin sen ovat saaneet Riku Korhonen ja Katri Lipson.

Raati perusteli valintaansa mm. näin: "Selja Ahavan herkkävireisessä ja punnitussa romaanissa Taivaalta tippuvat asiat kohdataan elämän armoton sattumanvaraisuus kasvavan tytön näkökulmasta. Ahavan runollinen kieli on taloudellista ja tarkkaa: lapsen ääni ja mielenmaisema on uskottava ja riipaisevan tosi. Ahavan kertojanote on nautittava, varma ja omaääninen, ja hän luotsaa lukijansa luotettavasti perille, loppuun saakka. Teos on pakahduttava, kaunis ja viisas – vahva näyttö ja lupaus loistavasta kirjailijan urasta."

Paikalliseen raatiin kuuluivat tänä vuonna kustannuspäällikkö Mirjam Ilvas (pj), kirjailija Tittamari Marttinen, kirjailija, kriitikko Helena Ruuska, kirjailija Peter Sandström sekä kirjakauppa Adlibriksen toimitusjohtaja Marjo Tuomikoski.

Selja Ahava (s. 1974) on valmistunut Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi vuonna 2001 ja kirjoittanut käsikirjoituksia elokuviin, tv:lle ja radioon. Kiitelty esikoisromaani Eksyneen muistikirja (2010) oli Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokas, ja Ahavalle myönnettiin siitä Laila Hirvisaaren rahaston apuraha. Ahavan toinen romaani Taivaalta tippuvat asiat (2015) oli Finlandia-palkinnon ja Tulenkantaja-vientikirjapalkinnon ehdokkaana. Ahavan romaanien käännösoikeudet on myyty Saksaan ja Koreaan.

EU:n kirjallisuuspalkinnon kilpailun toteutuksesta vastaa Euroopan kustantajien liiton (Federation of European Publishers), Euroopan kirjakauppaliiton (European Booksellers Federation) ja Euroopan kirjailijajärjestöjen liiton (European Writers' Council, EWC) muodostama koalitio.

Selja Ahava

Kirjailija

Selja Ahava

Selja Ahava (s. 1974) on kirjailija ja käsikirjoittaja. Ahavan esikoisromaani Eksyneen muistikirja (2010) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoe...