Paula Havasteen Yhden toivon tie on nuoren naisen selviytymistarina Lapin sodassa

31.7.2012

Paula Havaste tunnetaan historiallisista romaaneistaan, joiden pääosassa ovat sinnikkäät naiset. Yhden toivon tie on raju selviytymistarina ja nuoren naisen koskettava kasvukertomus. Teos pohjaa historiallisiin tosiseikkoihin Lapin sodasta.

Sota Neuvostoliittoa vastaan on kestänyt jo vuosia. Oilin mieltä sekään ei saa matalaksi. Kemin saksalaisessa silmäsairaalassa eletään Berliinin aikaa. Työ on innostavaa ja asuntolan tytöt odottavat kiihkeästi tansseja saksalaissotilaiden kanssa. Komea Horst on Oilin sydämen valittu. Vaikka kihlaus on vielä salainen, on Horst luvannut hankkia syksyllä avioliittoluvan itseltään Hitleriltä ja viedä Oilin mukanaan Saksaan. Lapin sota alkaa, ja entiset aseveljet karkotetaan maasta. Oili pitää kiinni unelmiensa tulevaisuudesta ja haluaa lähteä saksalaisten matkaan.

Yhden toivon tie kuvaa naisten ponnisteluja kotirintamalla. ”Sota-ajan naiset pyörittivät melkein kaikkia niitä tehtäviä, joiden ääreltä miehet oli viety sotimaan. He olivat ennen kaikkea valtava rintama yksinhuoltajaäitejä. He tukivat toisiaan ja lohduttivat surun ja pelon hetkinä. Omat huolet oli opittava pistämään piiloon”, Havaste summaa. Yhden toivon tiessä Oilin sisko Anna saa kantaakseen kenties raskaamman taakan kuin sisarelta voi vaatia.

Filosofian tohtori Paula Havaste tekee perusteellista taustatutkimusta tarinoidensa historiallista ajankuvaa varten. Yhden toivon tietä taustoittaessaan hän haastatteli ihmisiä ja sai luettavakseen useita sodanaikaisia kirjeenvaihtoja. ”Katselin valokuvia ja uutisfilmejä, dokumenttielokuvia ja luin sota-aikana kirjoitettuja kirjoja. Arkistoissa oli mahtavaa uppoutua sota-ajan sanoma- ja aikakauslehtiin, joiden mainokset ja henkilökohtaista-ilmoitukset olivat huikean valaisevia, kun etsin sota-ajan sielunmaisemaa”, Havaste kertoo.

Yhden toivon tie on itsenäinen jatko-osa vuonna 2010 ilmestyneelle romaanille Kaksi rakkautta.

Kaksi rakkautta on koskettava ja yllättävä romaani, välillä viiltävän surullinen, välillä täynnä raastavaa intohimoa.
– Me Naiset

Paula Havasteen haastattelu
http://www.gummerus.fi/page.asp?SivuID=673

Paula Havaste, Yhden toivon tie
446 sivua

Paula Havaste

Kirjailija

Paula Havaste

FT Paula Havaste on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Rovaniemellä. Nykyään hän asuu Nurmijärvellä. Havaste on työskennellyt toimittajana, kriitikkona...