7.9.2015
Iida Rauman toinen teos Seksistä ja matematiikasta on nykyromaani ilmastonmuutoksesta ja kriisiytyvästä elämäntavastamme. Se tarkastelee länsimaisessa ajatteluperinteessä vallitsevaa käsitystä järkevän ihmisen hallitsemasta järjettömästä luonnosta ja mielen hallitsemasta ruumiista. Seksistä ja matematiikasta on myös kirja kummituksista ja ihmisistä, unihalvauksista ja rytmihäiriöistä, kehitysvammaisuudesta, koirista, seksuaalisesta halusta ja peruuttamattomista virheistä.
Berliinissä uraa tekevä suomalaismatemaatikko Erika on vältellyt koko ikänsä pimeyttä, järjettömyyttä, kosteutta ja kuvottavaa hajua. Sitten pahin tapahtuu, ja Erikan on paettava kotimaahansa. Samoihin aikoihin Suomenlahdella öljytankkeri valuttaa sisältönsä mereen. Varsinainen katastrofi syntyy kuitenkin siellä, missä laivat kuljettavat lastinsa luotettavasti perille.
”Maaöljy on hiilivety-yhdiste, joka syntyi miljoonien vuosien aikana muinaisten eliöiden puristuessa sedimenttikerroksiin. Romanttinen rakkaus on länsimaisen nykykulttuurin perustava sosiaalinen käytäntö ja syntyi sinä hetkenä, kun öljy keksittiin nostaa maanpintaan.”
Seksistä ja matematiikasta on neljän vuoden kirjoitus- ja tiedonkeruutyön tulos, jonka taustalla on kirjailijan elinikäinen kiinnostus biologiaan ja muihin luonnontieteisiin. Kirjassa perinteisempi romaanikerronta ja esseistiikka käyvät vuoropuhelua. Rauma kertoo romaanin olevan yritys vastata ympäristöä tuhoavan elämäntapamme herättämiin kysymyksiin ja ahdistukseen. ”Esseistiikka mahdollistaa sen, että teemoihin voi käydä käsiksi suoraan ja joskus poleemisestikin, mutta samalla muu kerronta suhteellistaa esseitä”, hän kertoo.
Iida Rauma, Seksistä ja matematiikasta
476 sivua