Kansainvälinen kirjatapaus Miesten syvimmät salaisuudet on rakkaudentunnustus kirjallisuuden voimalle

4.10.2022

Senegalilainen Mohamed Mbougar Sarr on yksi nykyhetken kiinnostavimmista ja lahjakkaimmista kirjailijoista. Hänen labyrinttimainen laaturomaaninsa Miesten syvimmät salaisuudet (Gummerus) on lumonnut kriitikot, palkintopaneelit ja ulkomaiset kustantajat ympäri maailmaa. Mbougar Sarr vierailee Helsingin Kirjamessuilla sunnuntaina 30.10.2022.

Pariisissa asuva nuori senegalilaiskirjailija Diégane kuulee 80 vuotta aiemmin julkaistusta, mystisestä romaanista nimeltä Epäinhimillisyyden labyrintti, jonka kirjoittaja T.C. Elimane on kadonnut jäljettömiin. Kirjailijan kohtalo ei jätä Diéganea rauhaan. Vangitseva Miesten syvimmät salaisuudet käsittelee historiaa, rakkautta, kolonialismia ja koko elämää. Ennen muuta se on ajaton rakkaudentunnustus kirjallisuudelle ja sen ajattomalle voimalle.

”Älä koskaan yritä kuvailla, mistä jokin merkkiteos kertoo. Tai jos sen teet, ainoa mahdollinen vastaus on tämä: ei mistään. Merkkiteoksessa ei koskaan käsitellä mitään erityistä, ja silti siinä on kaikki.”

Miesten syvimmät salaisuudet on myynyt Ranskassa jo yli 500 000 kappaletta ja sen käännösoikeudet on myyty 35 maahan. Teos on palkittu ranskankielisen maailman tärkeimmällä palkinnolla: Goncourtilla. Afrikka nousee kiinnostavana kirjallisuuden maanosana, sillä vuonna 2021 sekä Nobel, Booker että Goncourt -palkinnot myönnettiin afrikkalaiskirjailijoille.

Senegalilainen Mohamed Mbougar Sarr (s. 1990) on lumoava uusi ääni maailmankirjallisuudessa ja historian nuorin World Literature Prize -voittaja. Hän asuu ja kirjoittaa Pariisissa. Mbougar Sarr esiintyy Helsingin Kirjamessuilla sunnuntaina 30.10. Senaatintori-lavalla klo 14.30.

”Täydellinen romaani” – Aftonbladet, Ruotsi

Mohamed Mbougar Sarr: Miesten syvimmät salaisuudet
alkuteos La plus secrète mémoire des hommes
Suomentaneet Marja Luoma ja Sampsa Peltonen
464 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana 5.12., lukija Mikko Toiviainen

Mohamed Mbougar Sarr

Kirjailija

Mohamed Mbougar Sarr

Senegalilainen Mohamed Mbougar Sarr (s. 1990) on yksi nykykirjallisuuden kiinnostavimmista nimistä. Hän on historian nuorin World Literature Prize -vo...