Evakkolapset

Vuosina 1939 ja 1944 karjalaiset joutuivat lähtemään kotiseuduiltaan sodan myllerryksessä. Oman kodin jättäminen pakon edessä, pitkä evakkomatka kohti tuntematonta ja epävarmuus läheisten tulevaisuudesta jätti matkalaisiin - etenkin lapsiin - syvät jäljet, useille loppuelämän ajaksi.

Evakkolapset kuvaa ensimmäistä kertaa koko evakkosukupolven tarinan: ilmiöön liittyvät historialliset tapahtumat, tilastot ja lähtijöiden kokemukset. Psykiatrian ja psykologian asiantuntija kuvaa kirjassa myös evakkomatkan vaikutuksia nuoreen mieleen, mutta myös sen, kuinka traumaattiset kokemukset voivat siirtyä taakasta voimavaraksi.

Kirja sisältää myös evakkolasten henkilökohtaisia kokemuksia. Muun muassa pääministerin isä, professori Tatu Vanhanen muistelee omaa evakkotarinaansa. Kirjassa käsitellään myös kysymystä siitä, miten evakkokokemukset ovat vaikuttaneet myöhempiin sukupolviin, nuorten evakkomatkaajien omiin lapsiin.

Kirjailijat

Anne Kuorsalo

YTM Anne Kuorsalo on ollut toimittajana Moskovassa vuosina 1989-1995. Hän on ollut tekemässä useita Venäjä-aiheisia teoksia ja toimittanut teokset Evakkolapset (Ajatus Kirjat 2005), Evakkotie (Ajatus Kirjat 2006) ja Sodan haavoittama lapsuus (Ajatus kirjat 2010) yhdessä Iris Salorannan kanssa.

Iris Saloranta

Iris Saloranta on Evakkolapsiyhdistyksen varapuheenjohtaja. Hän on siirtynyt lastensuojelutyöstä tekemään evakkolapsityötä kuvataiteen keinoin.

Saloranta on toimittanut teokset Evakkolapset (Ajatus Kirjat 2005) ja Evakkotie (Ajatus Kirjat 2006) yhdessä Anne Kuorsalon kanssa.

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 222
  • Koko 134 x 213 mm
  • Kirjastoluokka 92.73
  • ISBN 9512069407

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS