Katoamisten kirja

Katoamisten kirja

Katoamisten kirja

Pysäyttävä romaani heistä, jotka lähtevät varoittamatta

Isä on häipynyt ilman selityksiä, ja äiti on kiinnostuneempi sisällissodan murhista kuin lapsestaan. Tyttären uusi elämä uudessa kaupungissa ei ota alkaakseen eikä menneisyys loppuakseen. Hän maalaa tauluja, pesee mummoja, laiminlyö parisuhdettaan ja tuntee vetoa kosovolaiseen hoitajatoveriinsa. Päässä pyörii, paleltaa ja panettaa.

Katoamisen kirjassa toiset auttavat itseään pillereillä, toiset lähtemällä. Ja sitten on niitä, jotka jäävät etsimään ja odottamaan silloinkin, kun tajuavat odotuksen olevan turhaa. Henkilöhahmot ovat tuttuja ja inhimillisiä kaikessa kohtuuttomuudessaan.


Iida Rauma ottaa esikoisromaanissaan kantaa koulujen, terveyskeskusten ja vanhainkotien ovien takana tapahtuvaan arkiseen väkivaltaan. Siitä on tullut niin jokapäiväistä, ettei sitä huomata ennen kuin on liian myöhäistä.

Katoamisten kirja on ennakkoluuloton ja vahvatunnelmainen romaani runkkaamisesta, heikosta todellisuudentajusta, syksyisestä Turusta, vastuun välttelemisestä ja välittämisestä. Vivahteikas kieli ja tiheä atmosfääri vievät matkalle tuntemattomiin paikkoihin, kartan valkoiselle alueelle.

”…Ollaan pakahtumisen partaalla kuin romantiikassa tai inhorealismissa. Katoamisten kirja näyttää kummallisesti kuuluvan kumpaankin kategoriaan. En voi olla pitämättä siitä, kai juuri siksi. Vankan lauseteknisen perusosaamisen tähden myös. Tämä aloittelija ei kompuroi. […] Onhan itsensä löytäminen suuri kertomus. Ja pysyy jatkossakin maisemissa Iida Rauman tapaisten tinkimättömien tiensä kulkijoiden ansiosta.”
– Helsingin Sanomat  27.3.2011

"Vahva tunnelma ja kaunistelematon kerronta tekevät romaanista rankan, mutta vastustamattoman."
 – Metro-lehti 11.4.2011

"Iida Rauman esikoisromaani Katoamisten kirja on kaikkea sitä, mitä hyvän esikoisromaanin tai romaanin ylipäätään toivoo olevan. Se on hallittu kokonaisuus, sen kieli on hyvää, ja sen henkilöissä on säröjä, jotka synnyttävät tarinaan kipinää ja jännitteitä."
 – Satakunnan Kansa 3.4.2011

Katso video/ YLE

Iida Rauma

Kirjailija

Iida Rauma

Iida Rauma (s. 1984) on Turussa ja Helsingissä viihtyvä kirjailija ja valtiotieteiden maisteri, jonka esikoisromaani Katoamisten kirja (2011) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Rauman toinen romaani Seksistä ja matematiikasta (2015) sai Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon sekä Tulenkantaja-vientikirjapalkinnon ja on Eurooppalaisen kirjallisuuspalkinnon suomalaisella shortlistalla. Rauma harrastaa linokaiverrusta, musiikintekoa ja päätoimittaa queerfeminististä Ménage à trois -pornolehteä.

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 377
  • Koko 145 x 220 mm
  • Kirjastoluokka 84.2
  • ISBN 9789512083640
  • Gummerus kustannus, maaliskuu 2011

Kirjailijan tuotantoa