Rintaman poliisi

Rintaman poliisi

Rintaman poliisi

Rintaman poliisi tarkastelee ensimmäistä kertaa jatkosodan tapahtumia sisäisen turvallisuuden näkökulmasta. Valvontaupseeri Taavetti Heikkinen piti jatkosodan aikana päiväkirjaa, jossa hän kuvasi rintaman karua todellisuutta teloituksista ja rajuista kuulusteluista railakkaaseen juhlintaan. Mukana on tietoa muun muassa hyökkäysvaiheen joukkokieltäytymisistä sekä loikkarien, desanttien, vakoojien ja maanpetturien käsittelystä sekä teloituksista. Heikkinen työskenteli yhdessä sotatuomari Paavo Alkion kanssa.

Heikkinen oli ylikonstaapeli ja sotapoliisi, joka oli tarvittaessa kovaotteinen mies. Kirjan on toimittanut yleisesikuntaeverstiluutnantti Jarmo Nieminen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

"Lauantai 20.6.1942

Hiljainen päivä. Sade on lakannut. Kävin taas saunassa. Kullervon lohkolta tuotiin kaksi siviiliryssää, jotka olivat menossa linjojen yli mutta joutuivat kiinni. Kolmannesta puhalsivat verekseltään ”ilman pois”. Saa nähdä, mitä heppuja nuokin ovat."

"Rintaman poliisi on Linnan Tuntemattoman sotilaan, Paavolaisen Synkän yksinpuhelun ja Jokipiin Jatkosodan synnyn ohella tärkeimpiä jatkosodan kuvauksia."
- Hannu Taanila

Kirjailijat

Jarmo Nieminen

Tietokirjailija ja valokuvaaja Jarmo Nieminen (s. 1959) on kirjoittanut useita sotahistoriallisia teoksia, kuten Keisarin perintö - kertomuksia Helsingin sotailassaarten historiasta (2016).

Taavetti Heikkinen

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 0
  • Koko 140 x 218 mm
  • Kirjastoluokka 99.139
  • ISBN 9789512087488
  • Gummerus kustannus, heinäkuu 2011