Itä-Karjalan valtaus 1941

Itä-Karjalan valtaus 1941

Itä-Karjalan valtaus 1941

Lyö aallot Äänisen aavan…

Sotahistoriassa ei ole aikaisemmin käsitelty omana kirjana ja kokonaisuutenaan suomalaisten hyökkäystä Itä-Karjalaan vuonna 1941.

Eversti Ari Rautalan teos käsittelee suomalaisten joukkojen hyökkäystä talvisodan luomalta rajalta Syvärille ja Äänisen rannoille: Ilvesdivisioona valtaa Salmin, Tuuloksen ylimenohyökkäys, Nurmoilan ja Syvärin voimalaitoksen valtaus, ylimeno Syvärin yläjuoksulla ja Ostan lohko, Sortavala ja Rautalahden vesiperämotti, Kumurinkylä ja Ristisalmen ylimeno, Villavaaran ankarat taistelut ja Kontupohja, Äänisenniemen ja Prääsän valtaus, Pyhäjärven suurtaistelu, Petroskoi ja Porajärvi, Juustjärven, Mäntyselän ja Kumsan valtaus, Käppäselän koukkausoperaatio, Maaselän kannaksen sekä Karhumäen ja Poventsan valtaus. Suomalaisjoukkojen sotamenestys oli ennenkuulumatonta.

Rautala kertoo kunkin taistelun taustoista ja niiden merkityksestä kokonaistilanteeseen. Selkeät kartat valaisevat taistelujen kulkua. Veteraanien muistelmat kertovat dramaattisella tavalla suomalaisten sotilaiden menestyksellisistä ja ankarista taisteluista. Kirja selvittää myös joukkojen kotipaikat ja esittelee niiden komentajat. Tämän lisäksi Rautala kertoo, miten vallatun alueen olot järjestettiin.

Kirjailija

Ari Rautala

Helsinkiläinen eversti evp. Ari Rautala (s. 1954) toimi sotilasurallaan mm. Helsingin Ilmatorjuntarykmentin komentajana. Ennen siirtymistään reserviin hän palveli Moskovassa opiskellen kaksi vuotta Venäjän Yleisesikunta-akatemiassa ja työskennellen puolustusasiamiehenä Suomen Moskovan-suurlähetystössä. Hän harrastaa sotahistoriaa ja on johtanut usean vuoden ajan lukuisia matkoja viime sotien taistelupaikoille.

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 200
  • Koko 210 x 270 mm
  • Kirjastoluokka 92.73
  • ISBN 9789512094127
  • Gummerus kustannus, syyskuu 2013

TUTUSTU MYÖS