Jumalainen kipuna
Laulajatar Hanna Granfeltin ihmeellinen elämä
Hanna Granfelt (1884–1952) on kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaislaulajia. Merikannon, Sibeliuksen ja Eino Leinon työtoverista tuli suosikkinäyttelijä, jonka elämäkerta on koko vuosisadan alkupuoliskon historiaa kiehtovasti kuvaava suomalainen, eurooppalainen tragedia.
Granfelt aloitti näyttelijänä 1900-luvun vaihteen Helsingissä, jonka kulttuurielämä eli kiihkeää syntyvaihettaan. Kansallisteatteri oli lahjakkaan nuoren näyttelijän estradi. Hänestä tuli koko Helsingin palvoma tähti, jonka ihailijoita – ja vähän enemmänkin – oli mm. C. G. E. Mannerheim.
Granfelt opiskeli laulua Pariisissa ja Berliinissä, jonne hän jäi jumiin ensimmäisen maailmansodan syttyessä – vihollismaalaisena. Sittemmin hän teki huikean uran Euroopan oopperaestradeilla yhtenä Richard Straussin lempisolisteista, ja palattuaan kotiin jatkoi sitä Kansallisoopperan suosikkina.
Tähden elämässä riitti vastoinkäymisiä, joihin liittyivät niin epäonniset miessuhteet, terveys- ja rahahuolet kuin alkoholi sekä vallankumous, kaksi maailmansotaa ja evakkous.