Aho & Soldan: Suomi 1950-luvun väreissä

Aho & Soldan: Suomi 1950-luvun väreissä

Aho & Soldan: Suomi 1950-luvun väreissä

Suomi 1950-luvun väreissä dokumentoi tarkalla, taiteellisella katseella värifilmille kuvatun kesäisen Suomen. Yhtäkkiä tuo onnen kesä on taas täällä: näemme olympialaisiinsa valmistautuvan, kasvavan ja nousevan Suomen.  Claire Ahon selektiivinen silmä kokoaa, poimii ja valikoi huikeita kuvia maamme lähihistoriasta.
Claire Ahon isovanhemmat, kirjailija Juhani Aho ja hänen puolisonsa taiteilija Venny Soldan-Brofeldt, näkivät, kokivat ja tulkitsivat oman aikansa Suomea ja suomalaisia ja kertoivat näistä kynää ja sivellintä käyttäen. Claire Aho, joka oli pikkutyttönä Vennyn suosikkimalli, oppi isoäidiltään kaksi tärkeää taitoa: ikuistettavan aiheen valinnan sekä sommittelun periaatteet. Suomi 1950-luvun väreissä onkin Claire Ahon huikea taidonnäyte maamme kuvaamisessa ja tallentamisessa. ”Tuntui tärkeältä ikuistaa ihmisiä, katuelämää, liikennettä ja paljon muuta (…) Oli paljon kaunista katsottavaa – varsinkin jos tiesi miten katsoa. Kaduilla eli ajan henki, jonka Heikki-isä ja minä ikuistimme”.
Claire Ahon poika, Jussi Brofeldt, on valikoinut kirjan kuvat Claire Ahon ja Heikki Ahon arkistoista. Tekstin on kirjoittanut kuvien innoittamana professori Henrik Meinander; teoksen esipuheen on laatinut presidentti Tarja Halonen.

Kirjailijat

Claire Aho

Claire Aho (s. 1925) on suomalaisen värivalokuvauksen uranuurtaja. Hän aloitti valo- ja elokuvaajauransa isänsä Heikki Ahon ja setänsä Björn Soldanin legendaarisessa AHO & SOLDAN -yhtiössä 1940-luvulla. 1950–60-luvuilla hän kuvasi paitsi Olympialaisia filmille, myös kekseliäitä mainos- ja kansikuvia, ja teki kuvareportaaseja kymmeniin johtaviin aikakauslehtiin.

Heikki Aho

Heikki Aho (1895-1961), kirjailija Juhani Ahon ja taidemaalari Venny Soldanin poika oli suomalaisen elokuvan ja valokuvan kiistaton pioneeri, joka velipuolensa Björn Soldanin (1902-1953) kanssa perusti valo- ja elokuvantuotantoyritys Aho & Soldanin 1924. Se tuotti yhteensä noin 400 dokumentti- ja taide-elokuvaa.

Henrik Meinander

Henrik Meinander (1960-), Helsingin yliopiston historian professori vuodesta 2001, on julkaissut monta kirjaa, artikkelia ja lehtijuttua Suomen 1900-luvun historiasta ja sen käännekohdista. Näissä hän on tietoisesti yhdistänyt politiikan, talouden, kulttuurin ja arkielämän kehityskulkuja toisiinsa. Meinander esiintyy usein tiedotusvälineissä ja on Hufvudstadsbladetin pitkäaikainen kolumnisti. 

Uutiset

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 168
  • Koko 285 x 240 mm
  • Suomentaja Kari Koski, Ian Giles, Mattias Huss, Kate Lambert
  • Kirjastoluokka 90.2
  • ISBN 9789512415168
  • Gummerus kustannus, lokakuu 2019

TUTUSTU MYÖS