Sodan haavoittama lapsuus

Sodan haavoittama lapsuus

Sodan haavoittama lapsuus

Millaisen jäljen sota jättää lapsiin?

Jokaisella lapsella pitäisi olla oikeus kasvaa rauhassa. Mutta niiltä lapsilta, jota kasvavat sodan jaloissa, tämä ihmisoikeus on peruuttamattomasti viety. Lapsuudessa koettu sota ei pääty koskaan. Sen aiheuttamat vauriot kulkevat mukana läpi elämän ja heijastuvat seuraaviin sukupolviin.

Sodan haavoittama lapsuus kertoo, miten vuosina 1939–44 käyty sota on vaikuttanut suomalaisiin lapsiin. Lapsena sodan kokeneet suomalaiset kertovat niistä jäljistä, jotka lapsena koettu sota on jättänyt heidän elämäänsä. Kirjassa kuullaan myös asiantuntijoita, jotka taustoittavat lapsena koetun sodan vaikutuksia myöhempään elämään. Sotavuosien kokemukset ovat heijastuneet monesti omien lasten kasvatukseen, eikä sodan keskellä eletyn lapsuuden seurauksiin ole vieläkään kiinnitetty tarpeeksi huomiota.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on järkyttänyt meitä kaikkia, mutta poikkeuksellisen lähelle sota on tullut jokaista, joka on joutunut kasvamaan sodan keskellä. Tämän kirjan kirjoittajat lahjoittavat tekijänpalkkionsa Ukrainan sodan uhreille.

Kirjailijat

Anne Kuorsalo

YTM Anne Kuorsalo on ollut toimittajana Moskovassa vuosina 1989-1995. Hän on ollut tekemässä useita Venäjä-aiheisia teoksia ja toimittanut teokset Evakkolapset (Ajatus Kirjat 2005), Evakkotie (Ajatus Kirjat 2006) ja Sodan haavoittama lapsuus (Ajatus kirjat 2010) yhdessä Iris Salorannan kanssa.

Iris Saloranta

Iris Saloranta on Evakkolasten yhdistyksen kunniapuheenjohtaja. Hän on siirtynyt lastensuojelutyöstä tekemään evakkolapsityötä kuvataiteen keinoin.

Kirjan tiedot

  • Lukija Eeva Litmanen
  • Sidosasu Muu
  • Kirjastoluokka A 92.73
  • ISBN 9789512433414
  • Gummerus kustannus, elokuu 2022

Kirjailijan tuotantoaTUTUSTU MYÖS