Anneli Kanto

Kuva Marek Sabogal

Anneli Kanto

Anneli Kanto on tamperelainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen esikoisromaaninsa Piru, kreivi, noita ja näyttelijä sai kiittävän vastaanoton ja oli Runeberg-palkintoehdokkaana 2007. Vuonna 2008 ilmestyneestä sisällissodan punaisista naiskaartilaisista kertovasta romaanistaan Veriruusut Kanto sai Gummeruksen Kaarlen palkinnon.

Kannolta ilmestyi 2013 omakohtainen kirja Pala palalta pois – kertomuksia Alzheimerin taudista. Kirja sai paljon vastakaikua muistisairaiden omaishoitajilta. Sekä Veriruusut että Pala palalta pois on dramatisoitu ja esitetty näytelminä.
Vuonna 2015 ilmestynyt Pyöveli-romaani sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2016 ja oli Tulenkantaja-vientikirjapalkintoehdokkaana. Kansalaissodan alkamisen vuosipäivänä 27.1.2017 ilmestyi romaani Lahtarit, joka kertoo ilmajokelaisista pojista valkoisten sotaretkellä Vaasasta Viipuriin.

Kanto on kirjoittanut myös lukuisia palkittuja lasten- ja nuortenkirjoja, näytelmiä sekä tv-draamoja, joista uusin on syksyllä 2020 Helsingin Kaupunginteatterissa esitetty Punaorvot. Hänellä on kirjoittamiseen liittyvä blogi osoitteessa http://www.annelikanto.fi