Me olemme Gummerus

”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.”

Kaarle Jaakko Gummerus 1872

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet 145-vuotiaan Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Meitä gummeruslaisia on reilut 20. Vakituisten työntekijöiden lisäksi meitä avustaa säännöllisesti joukko freelancereita: kustannustoimittajia, kääntäjiä, graafikoita ja taittajia.

Toimitus

Anna Baijars Toimitusjohtaja, kustantaja kaunokirjallisuus

010 683 6207
anna.baijars@gummerus.fi

Olen työskennellyt kirja-alalla yli kaksikymmentä vuotta, ja koulutukseltani olen filosofian maisteri, pääaineena yleinen kirjallisuustiede.

Lapsena luetut kirjat ovat kartta siihen, miten minusta tuli minä. Identiteettini peruskivet laskettiin, kun aloin päihtyä sanoista runotyttöjen ja annojen saattelemana. Sinuhe Egyptiläinen oli kymmenvuotiaana järisyttävä lukukokemus. Ei ole sattumaa, että ensimmäinen kirjasarja, jonka ostin Gummerukselle, oli Christian Jacqin Ramses-sarja. Tuntuu kivalta, että julkaisemme yhä monia kirjailijoita, joiden kustannusoikeudet ostin urani alkuvuosina: Fred Vargas, Anna Gavalda, Michael Cunningham, Michael Connelly, Diana Gabaldon…

En koskaan lakkaa ihmettelemästä sitä, miten kirjailija pystyy sanoilla vangitsemaan lukijan sielun ja kiteyttämään jotain universaalia. Haaveilen siitä, että kirjat tarjoaisivat kaikille ihmisille mahdollisuuksia yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden kokemiseen.

Vapaa-ajallani hakeudun joko metsään tai meren äärelle. Nautin rakkaiden ihmisten seurasta, hyvästä ruoasta, musiikista ja elämästä.

Niina Miettinen Toimituspäällikkö kotimainen kaunokirjallisuus

010 683 6225
niina.miettinen@gummerus.fi

Johanna Paaso Toimituspäällikkö kotimainen kaunokirjallisuus

010 683 6202
johanna.paaso@gummerus.fi

Tulin taloon vuonna 2007. Kolusin alkuvuosina useaan kertaan Gummeruksen arkistoa, jonka hyllyrivit täyttää jokainen Gummeruksen historian aikana julkaistu kirja. Julkaisuhistorian valtavuus teki lähtemättömän vaikutuksen ja sytytti minussa yleiskustantajan hengen - niinpä olen ehtinyt tarttua Gummerus-urallani kaikkien toimitusosastojen töihin. Kotimaisessa kaunossa rakennan monipuolista kirjalistaa, jonka takana voin seistä.

Lapsena luin koko kirjaston lastenkirjahyllyn ja salaa Henry Milleriä. Kustannustoimittajan tehtävä imaisi minut luentosalista jo kaksikymppisenä, ensin pikkukustantamoon, sitten Gummerukselle, missä valmistuin suomen kielen maisteriksi työn ohessa. Olen opiskellut lisäksi mm. kirjallisuutta, valtio-oppia ja kieliä ja asuin välillä vuosia Berliinissä. Sytyn, kun saan puhua teksteistä ja kirjoista toisen ihmisen kanssa ja toisaalta kun pääsen lähelle ihannetilaani eli täydellistä keskittymistä tekstiin yksin editoidessani.

Vapaa-ajallani uin, kasvatan, opettelen jazzrumpaliksi, tuijotan merta ja kirjoja.

Minna Pelkonen Kustannustoimittaja kotimainen kaunokirjallisuus


minna.pelkonen@gummerus.fi

Hanna Pudas Toimituspäällikkö kotimainen kaunokirjallisuus

(Perhevapaalla)

Olen helsinkiläistynyt lappilainen, ja työskennellyt Gummeruksella vuodesta 2015. Olen valmistunut kotimaisesta kirjallisuudesta ja opiskellut muun muassa Itä-Aasian tutkimusta, japania, kulttuurihistoriaa ja suomalais-ugrilaista kansatiedettä.

Saan kiittää äitiäni siitä, että olen aina rakastanut tarinoita ja kirjoja. Hän keräsi minulle ja sisarelleni hyvän lastenkirjakokoelman ja luki meille ääneen. Kesätyöni norjalaisessa kalatehtaassa opetti, kuinka hyödyllistä on kyky uppoutua omiin ajatuksiinsa ja siirtyä mielikuvituksen voimalla uusiin maailmoihin.

Työni kustannustoimittajana on minulle intohimo. On palkitsevaa työskennellä luovien ihmisten kanssa. Nautin erityisesti oivallisesta rakenteesta, hyvästä kielestä, yllätyksistä ja hienosta tarinasta. Vapaa-ajallani retkeilen luonnossa, ja tavoitteenani on käydä Suomen jokaisessa kansallispuistossa.

Iina Tikanoja Toimituspäällikkö suomennettu kaunokirjallisuus

010 683 6260
iina.tikanoja@gummerus.fi

Gummerus tuli minulle tutuksi yliopistoharjoittelussa 2007, ja seuraavana vuonna aloitin työt suomennetun kaunon kustannustoimittajana. Ura kustannusalalla oli ollut haaveeni siitä lähtien, kun tajusin, että tällaistakin voi tehdä työkseen. Niinpä opiskelin yleistä kirjallisuustiedettä ja suomen kieltä.

Nykyään rakennan suomennetun kaunokirjallisuuden kustannusohjelman ohella talomme YA-listaa. Innostun yhtä lailla nykyklassikkojen kuin eskapistisen viihteen parissa työskentelemisestä. Kaikista ihaninta on löytää listallemme uusia kirjailijalahjakkuuksia, sellaisia kuin Clare Mackintosh, Kamila Shamsie, Eka Kurniawan ja Holly Bourne. Kansainvälinen työni tarjoaa myös loputtomia mahdollisuuksia oppia uutta ja avartaa ajattelua, ja saan hyödyntää sekä humanistihörhöä että bisnesnaista minussa.

Vietän vapaa-aikanikin uppoutuen fiktiivisiin todellisuuksiin, matkustellen ja tutkien maailmaa, intoillen mistä milloinkin, hyvässä seurassa.

Johanna Laitinen Kustantaja tietokirjallisuus

010 683 6255
johanna.laitinen@gummerus.fi

Olen aika kaikkiruokainen lukija niin työssä kuin sohvallakin. Joistakin kirjoista pidän, toisista en – mutta jälkimmäinen ei ole minulle syy olla lukematta niitä.

Aina on tarvetta kirjallisuudelle, joka antaa punnittua tietoa ja auttaa ajattelemaan itse. On myös paljon lukijoita, jotka kaipaavat lempeää opastusta uuteen harrastukseen tai vaikkapa itse elämään; tietokirjallisuudesta on moneksi. Toivon, että Suomessa kirjoitettaisiin yhä enemmän kunnianhimoista ja luovaa tietokirjallisuutta, jota ohjaa uskollisuus faktoille. Kokeiltaisiin ja ylitettäisiin genrerajoja. Toiveeni myös on, että mahdollisimman erilaisista taustoista tulevat ihmiset kirjoittaisivat tietokirjoja. Parasta työssäni on se, että saa tehdä töitä ison tavoitteen eteen: Että lukeminen säilyy osana ihmisten elämää. Että kirjat tarjoavat jotain sellaista, mitä muualta ei saa.

Työssä yritän nähdä tulevaisuuteen, mikä on vaikeaa mutta tosi tosi hauskaa. Vapaa-ajallani lepään ja pidän kirjallisuuspodcastia Sivumennen.

Susanna Messo Toimituspäällikkö käytännön tietokirjallisuus

010 683 6203
susanna.messo@gummerus.fi

Olen ollut gummeruslainen vuodesta 2016 lähtien. Ennen käytännön tietokirjoja työskentelin erilaisissa päällikkötehtävissä oppimateriaalien ja erityisesti digitaalisuuden saroilla. Vankkaa kokemustani oppimateriaaleista olen päässyt hyödyntämään talon värikkäissä ja vauhdikkaissa neliväritietokirjatuotannoissa. Tähän mennessä vahvimpina kokemuksina mainittakoon Marja Putkiston Body Up sekä Patrik Borgin Tunne nälkä! sekä monet muut tekeillä olevat kotimaiset hankkeet.

Työssäni innostaa eniten ongelmanratkaisu, projektien johtaminen ja erinomainen työilmapiiri. 

Vapaa-ajallani vaihdan sandaalit tanssikenkiin ja joraan paitsi lavoilla, myös rock’n’rollia. Jos en ole liikkumassa, tarkastelen maailmaa kauneuden kannalta. 

Annikka Heinonen Tuotepäällikkö

010 683 6261
annikka.heinonen@gummerus.fi

Olen Gummeruksen sekatyönainen: työpöydälläni asustavat niin pokkarit, äänikirjat, sähkökirjat, klassikot, vitutuskirjallisuus kuin elämänviisaudetkin. Tulin taloon yli kymmenen vuotta sitten, ja tätä ennen ehdin työskennellä myös oppikirjakustantamossa sekä opiskella kirjallisuustiedettä, markkinointia ja mainostekstien kirjoittamista. (Olen pyrkinyt myös floristikouluun, mutta eivät huolineet.)

Lapsena luin tarinoita, joissa sai uppoutua satumaisiin maailmoihin. Osaan vieläkin ulkoa pitkiä pätkiä Muumien seikkailuista ja Taru sormusten herrasta -kirjasta. Kerran toisensa jälkeen innostun, kun ideanpoikasesta, joka syntyy raikuvan naurun säestyksellä kahvihuoneessa, alkaa muotoutua jotakin hienoa. Alalla minut pitävät myös hauskat, hullut ja säkenöivän älykkäät kollegat sekä kirjojen lumoava maailma.

Vapaa-ajallani luen, lenkkeilen ja ihmettelen maailman menoa lapseni kanssa. Jos joutuisin autiolle saarelle, ottaisin mukaan kaksi lempiklassikkoani: Ylpeyden ja ennakkoluulon sekä Tuntemattoman sotilaan. Rokan ja Darcyn seurassa voisin rauhassa odotella pelastajien tuloa.

Virpi Kilpiö Tuotantokoordinaattori

010 683 6236
virpi.kilpio@gummerus.fi

Aloitin Gummeruksella vuonna 2006 markkinointikoordinaattorina, sittemmin siirryin toimitukseen tuotantokoordinaattoriksi. Olen monitekijä, ja tunnen kustantamomme rangan ja rakenteen perinpohjaisesti, sisuskuita myöten. Varhaisemmasta työhistoriastani löytyy paitsi markkinointiviestintää kansainvälisissä IT-palvelutaloissa, myös ytimekäs ura suun terveydenhuollossa. Viimeisimmäksi olen valmentautunut aineettoman omaisuuden (IP) kaupallistamiseen.

Lapsena luin enimmäkseen muille lapsille, sillä opin lukemaan varhain. Parhaat tarinat kuulin isältäni, jolla on valtava mielikuvitus ja värikäs kieli. Hän sepitti pienestä siemenestä kiehtovia, lapsen luovuutta ruokkivia satuja. Nyt aikuisenakin kuuntelen mielelläni kirjaa ääneen luettuna. Kirja-alalla minua kiehtovat huikeat tarinat ja vielä huikeammat ihmiset.

Vapaalla tuijotan merta ja silittelen kiviä sekä etsin elämän rosoa ja särmää. Olen esteetikko sydänjuuriani myöten, uskon kahvin ja joogan hyvää tekevään voimaan. Haaveilen auringonlaskun ja -nousun hetkistä eräällä tietyllä dyynillä, merenrantamökissä Tanskan pohjoiskärjessä.

Paula Peltola Sopimusneuvottelija

010 683 6201
paula.peltola@gummerus.fi

Tulin taloon 20 vuotta sitten lyhyelle keikalle. Kirjat, ihanat ihmiset ja mielenkiintoinen työ veivät mennessään, ja tuntuu yhä siltä kuin olisin vasta aloittanut. Kirja-ala elää muutoksessa, ja työ tarjoaa koko ajan uusia haasteita. Iloitsen myös perspektiivistä, jonka alaa pitkään seuranneena olen saanut.

Foreign Rights Managerina ostan käännettyjen kauno- ja tietokirjojen oikeuksia ulkomailta, neuvottelen ehdoista, solmin sopimuksia, hallinnoin sopimusprosesseja ja selvittelen tekijänoikeuskysymyksiä. Vastasin vuosia myös kirjailijoidemme käännösoikeuksien myynnistä, nyt teen yhteistyötä agenttimme kanssa. Kirjailijat ovat työn suola. Unohtumattomimman vaikutuksen ovat tehneet Michael Cunningham ja Matti Pulkkinen, jolta sain ensimmäisissä työpaikan bileissä lempinimen Viivi – nimi, jolla minua on siitä lähtien kutsuttu.

Lukemisen lisäksi innostun taiteesta, kuvista ja valokuvauksesta. Olen opiskellut myös sisustamista.

Jenni Noponen Päägraafikko

010 683 6240
jenni.noponen@gummerus.fi

Olen Gummeruksen päägraafikko ja tulin taloon vuonna 2004. Olen tehnyt kansia hyvin erilaisille kirjoille ja kirjailijoille – muun muassa Selja Ahavalle, Jukka Viikilälle ja Vladimir Nabokoville.

Eniten innostun työssäni, kun saan uuden käsikirjoituksen luettavakseni ja kannen ideointi käynnistyy. Olen ylpeä siitä, että saan tehdä luovaa työtä luovien ihmisten parissa.

Vapaa-ajallani opettelen maalaamaan öljyväreillä. 

Markkinointiviestintä

Myynti jälleenmyyjille

Tuotanto

Hallinto