Me olemme Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Meitä gummeruslaisia on reilut 20. Vakituisten työntekijöiden lisäksi meitä avustaa säännöllisesti joukko freelancereita: kustannustoimittajia, kääntäjiä, graafikoita ja taittajia.

Toimitus

Anna Baijars Toimitusjohtaja, kustantaja kotimainen kaunokirjallisuus

010 683 6207
anna.baijars@gummerus.fi

Olen työskennellyt kirja-alalla yli kaksikymmentä vuotta, ja koulutukseltani olen filosofian maisteri, pääaineena yleinen kirjallisuustiede.

Lapsena luetut kirjat ovat kartta siihen, miten minusta tuli minä. Identiteettini peruskivet laskettiin, kun aloin päihtyä sanoista runotyttöjen ja annojen saattelemana. Sinuhe Egyptiläinen oli kymmenvuotiaana järisyttävä lukukokemus. Ei ole sattumaa, että ensimmäinen kirjasarja, jonka ostin Gummerukselle, oli Christian Jacqin Ramses-sarja. Tuntuu kivalta, että julkaisemme yhä monia kirjailijoita, joiden kustannusoikeudet ostin urani alkuvuosina: Fred Vargas, Anna Gavalda, Michael Cunningham, Michael Connelly, Diana Gabaldon…

En koskaan lakkaa ihmettelemästä sitä, miten kirjailija pystyy sanoilla vangitsemaan lukijan sielun ja kiteyttämään jotain universaalia. Haaveilen siitä, että kirjat tarjoaisivat kaikille ihmisille mahdollisuuksia yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden kokemiseen.

Vapaa-ajallani hakeudun joko metsään tai meren äärelle. Nautin rakkaiden ihmisten seurasta, hyvästä ruoasta, musiikista ja elämästä.

Niina Miettinen Toimituspäällikkö, kotimainen kaunokirjallisuus

010 683 6225
niina.miettinen@gummerus.fi

Kustannustoimittajan työssä minua innostaa se, että ihmiset, tarinat, kieli ja kirjallisuus ovat toisistaan erottamattomia. Hienointa on, kun käsikirjoitus yllättää ja tempaa maailmaansa. Tai kun saa kertoa kirjailijalle: ”Nyt toimii!”

Olen tehnyt melkein viisitoista vuotta kustannustoimittajan töitä, ensin Otavassa ja nyt Gummeruksessa. Olen valmistunut Teatterikorkeakoulusta ja Helsingin yliopistosta. Dramaturgin ja kirjallisuuden opinnot antavat mukavasti selustaa työhöni.

Kirjoitan myös itse proosaa ja draamaa. Tämän opettavaisen ja antoisan kaksoisroolini vuoksi ymmärrän jo puolikkaasta lauseesta kirjoittamisen ristiaallokon, sen riemut ja alhot.

Jos minulla olisi hieman enemmän aikaa, harrastaisin kuorolaulua ja kukkien sidontaa.

Johanna Paaso Toimituspäällikkö, kotimainen kaunokirjallisuus

010 683 6202
johanna.paaso@gummerus.fi

Tulin taloon vuonna 2007. Kolusin alkuvuosina useaan kertaan Gummeruksen arkistoa, jonka hyllyrivit täyttää jokainen Gummeruksen historian aikana julkaistu kirja. Julkaisuhistorian valtavuus teki lähtemättömän vaikutuksen ja sytytti minussa yleiskustantajan hengen - niinpä olen ehtinyt tarttua Gummerus-urallani kaikkien toimitusosastojen töihin. Kotimaisessa kaunossa rakennan monipuolista kirjalistaa, jonka takana voin seistä.

Lapsena luin koko kirjaston lastenkirjahyllyn ja salaa Henry Milleriä. Kustannustoimittajan tehtävä imaisi minut luentosalista jo kaksikymppisenä, ensin pikkukustantamoon, sitten Gummerukselle, missä valmistuin suomen kielen maisteriksi työn ohessa. Olen opiskellut lisäksi mm. kirjallisuutta, valtio-oppia ja kieliä ja asuin välillä vuosia Berliinissä. Sytyn, kun saan puhua teksteistä ja kirjoista toisen ihmisen kanssa ja toisaalta kun pääsen lähelle ihannetilaani eli täydellistä keskittymistä tekstiin yksin editoidessani.

Vapaa-ajallani uin, kasvatan, opettelen jazzrumpaliksi, tuijotan merta ja kirjoja.

Minna Pelkonen Toimituspäällikkö, kotimainen kaunokirjallisuus


minna.pelkonen@gummerus.fi

Muistan elävästi hetken, kun sain seitsemänvuotiaana ensimmäisen kirjastokorttini ja ymmärsin, että siinä pienehkössä kirjastoautossa, joka kerran viikossa pysähtyi kotimme tienhaaraan, oli koko maailmallinen tarinoita – ja minulla oli pääsy jopa maailmojen rajojen ylitse kirjojen kautta. Olin kirjastokortista niin onnellinen, että teini-ikäisenä kävin kysymässä ensimmäistä kesätyöpaikkaani samalta ihmiseltä, joka oli ojentanut kortin minulle.

Myöhemmin päädyin opiskelemaan kirjallisuutta. Työvuodet kirjakaupassa valmistivat näkemään alan mahdollisuuksia, ja lähes vuosikymmen freelancerina kului muun muassa erilaisissa lukemista tukevissa hankkeissa ja kirja-alan tapahtumissa. Samalla tein myös enenevissä määrin toimitustöitä – ja tie johdatti Gummerukselle.

Monipuolinen taustani näkyy kaikessa mitä teen. Rakkaus tarinoihin on aina vetänyt minua seikkailuihin. Sytyn työssäni kauneudesta ja yllätyksellisyydestä: tarinoista, jotka valaisevat polkuja tulevaan ja menneisyyteen.

Vapaa-ajallani nautin unelmoimisesta, luonnosta ja musiikista.

Johanna Laitinen Kustantaja, suomennettu kaunokirjallisuus ja tietokirjallisuus

010 683 6255
johanna.laitinen@gummerus.fi

Työssä yritän nähdä tulevaisuuteen, mikä on vaikeaa mutta tosi tosi hauskaa. Aina on tarvetta kirjallisuudelle, joka antaa punnittua tietoa ja auttaa ajattelemaan itse. On myös paljon lukijoita, jotka kaipaavat lempeää opastusta uuteen harrastukseen tai vaikkapa itse elämään; tietokirjallisuudesta on moneksi. Toivon, että Suomessa kirjoitettaisiin yhä enemmän kunnianhimoista ja luovaa tietokirjallisuutta, kokeiltaisiin ja ylitettäisiin genrerajoja. Toiveeni myös on, että mahdollisimman erilaisista taustoista tulevat ihmiset kirjoittaisivat tietokirjoja.

Parasta työssäni on se, että saa tehdä töitä ison tavoitteen eteen: että lukeminen säilyy osana ihmisten elämää ja että kirjat tarjoavat jotain sellaista, mitä muualta ei saa.

Vapaa-ajallani lepään ja pidän kirjallisuuspodcastia Sivumennen.

Lotta Sonninen Toimituspäällikkö, tietokirjallisuus

0106836212
lotta.sonninen@gummerus.fi

Vuonna 2002 nuori journalisti luuli lähtevänsä vuodeksi hoitamaan kustannustoimittajan sijaisuutta mutta jäikin sille tielleen. Ehdin saatella maailmaan lasten ja nuorten kirjoja sekä kotimaista ja suomennettua kaunokirjallisuutta lähes 20 vuoden ajan ennen kuin tulin Gummerukseen alkuvuodesta 2021. Tietokirjallisuus on minulle uusi, kiehtova aluevaltaus, mutta kaikilla hyvillä kirjoilla on mielestäni jotakin yhteistä: paras tieto- ja kaunokirjallisuus ravitsee ja ravistelee, kuohuttaa ja koskettaa, jopa kiepauttaa lukijansa maailman uuteen asentoon. On hienoa saada kulkea kirjailijan rinnalla, kun teos etsii ominta muotoaan. Rakastan kirjoja ja rakastan sanoja, mutta eniten rakastan lauseita. Hyvä lause värisyttää.

Vapaa-ajallanikin luen ja joskus myös kirjoitan. Muihin lempiasioihini kuuluvat ainakin yhteislaulu, mökkitalkootyyppiset ruumiilliset työt ja elämäntilanteeseen vahvasti liittyvä Duploilla rakentaminen.

Roosa Pohjalainen Kustannustoimittaja, tietokirjallisuus

0106836260
roosa.pohjalainen@gummerus.fi

Aloitin Gummeruksella tietokirjallisuuden kustannustoimittajana keväällä 2022. Sitä ennen toimitin Otavalla oppimateriaaleja. Olen myös editoinut monenlaista kauno- ja tietokirjallisuutta, kirjoittanut lehtijuttuja ja kirjallisuuskritiikkejä sekä työskennellyt ihanissa kirjastoissa.

Tuntuu onnekkaalta tehdä töitä upeiden tietokirjojen parissa, oppia joka päivä uutta ja ihailla kirjailijoiden taitoa sommitella syvä asiantuntemuksensa nautinnolliseksi lukuelämykseksi. On jännittävää päästä etsimään tietokirjallisuuden kentälle uudenlaisia ääniä ja muotoja.

Suosikkitietokirjani hämmästyttävät ja tempaavat mukaansa, koskettavat ja naurattavat, ravistelevat ajattelua ja saavat innostumaan aivan yllättävistä aiheista – esimerkiksi kanahaukan kouluttamisesta, Piilaakson seksismistä ja tenniksen Grand Slam -turnauksista.

Vapaa-ajalla laulan ystävieni kanssa perustamassani kuorossa ja koetan sinnikkäästi oppia pelaamaan sulkapalloa.

Virpi Kilpiö Tuottaja, tietokirjallisuus ja pokkarit

010 683 6236
virpi.kilpio@gummerus.fi

Aloitin Gummeruksella vuonna 2006 markkinointikoordinaattorina, sittemmin siirryin toimituksen tuotantokoordinaattoriksi. Nykyisessä pestissäni Gummeruksen tietokirjojen tuottajana sieluni läikähtää ilosta yli laitojen, kun löydän upeita aiheita ja tekijöitä, ja pääsen tekemään timanttisia tietokirjoja rautaisten ammattilaisten kanssa – intohimolla, tavoitteellisesti ja toistemme työtä kunnioittaen.

Vapaalla tuijotan merta ja silittelen kiviä sekä etsin elämän rosoa ja särmää. Olen minimalisti ja esteetikko sydänjuuriani myöten, uskon kahvin ja joogan hyvää tekevään voimaan.

Leenastiina Kakko Toimituspäällikkö, suomennettu kaunokirjallisuus


leenastiina.kakko@gummerus.fi

Olin jo lähtökuopissa psykologian opinnoissani, kun puoliksi salaa hain kirjallisuustieteeseen – nolon itsestään selvä valinta äidinkielenopettajan tyttärelle. Olin toki lukenut koko lapsuuteni, Katto Kassisesta Susikoira Roihin ja SinäMinän kautta Dostojevskiin (josta sentään ymmärsin ymmärtäväni vain vähän).

Työskentelin yli vuosikymmenen Otavassa, pääosin käännetyn ja kotimaisen kaunokirjallisuuden parissa. Viimeiset vuodet ennen Gummerukselle tuloa vein suomalaista kirjallisuutta ulkomaille.

17-vuotiasta lahtelaistyttöä muokkasi vahvasti vuosi Nelson Mandelan hallitsemassa Etelä-Afrikassa, ja olen sen jälkeenkin asunut ulkomailla. Kirjallisuusagenttina tutustuin kansainväliseen kirjamaailmaan: messuilla eri maailmankolkissa tunnen olevani omieni joukossa, jakamassa hyvien tarinoiden iloa.

Lukijana olen eläytyjä, ja minulle on jäänyt monta ystävää kirjojen sivuilta. Kun koukuttava tarina osuu kohdalle, luen kävellessäni, kokatessani ja bussissa matkapahoinvointia uhmaten. Kirjojen kautta voi kokea monta elämää ja avartaa ymmärrystä – yhtä tärkeää kuitenkin on, että ne viihdyttävät. Lukemisen lisäksi olen addiktoitunut astangajoogaan, tv-sarjoihin ja laulamiseen.

Anna Kokko Kustannustoimittaja, suomennettu kaunokirjallisuus

010 683 6213
anna.kokko@gummerus.fi

Aloitin työt suomennetun kaunokirjallisuuden kustannustoimittajana Gummeruksella 2019. Jo yhdeksänvuotiaana haaveilin siitä, että lukeminen voisi olla ammatti, joten kirja-ala on tuntunut alusta asti omalta paikalta. Ennen Gummerusta ehdin tehdä töitä kirjallisuuden parissa kolmisen vuotta ja tutustua alan eri puoliin, myös käännösoikeuksien myyntiin.

Eniten innostun työssäni siitä, että jokainen kirja on erilainen ja että opin jatkuvasti jotakin uutta. Alalla minut pitävät lahjakkaat ja ihanat ihmiset – ja tietysti kirjat, kaikki ne hienot lukukokemukset jotka ovat naurattaneet, itkettäneet, suututtaneet, pelottaneet ja saaneet ajattelemaan.

Vapaa-ajallani pyöräilen maanteillä ja haaveilen ratapyöräilystä, luen hyllyssä vuosia koskemattomana lojuneita kirjoja ja katson huonoja mutta koukuttavia tv-sarjoja.

Paula Peltola Sopimuspäällikkö

010 683 6201
paula.peltola@gummerus.fi

Tulin taloon 20 vuotta sitten lyhyelle keikalle. Kirjat, ihanat ihmiset ja mielenkiintoinen työ veivät mennessään, ja tuntuu yhä siltä kuin olisin vasta aloittanut. Kirja-ala elää muutoksessa, ja työ tarjoaa koko ajan uusia haasteita. Iloitsen myös perspektiivistä, jonka alaa pitkään seuranneena olen saanut.

Rights Directorina ostan käännettyjen kauno- ja tietokirjojen oikeuksia ulkomailta, neuvottelen ehdoista, solmin sopimuksia, hallinnoin sopimusprosesseja ja selvittelen tekijänoikeuskysymyksiä. Vastasin vuosia myös kirjailijoidemme käännösoikeuksien myynnistä, nyt teen yhteistyötä agenttimme kanssa. Kirjailijat ovat työn suola. Unohtumattomimman vaikutuksen ovat tehneet Michael Cunningham ja Matti Pulkkinen, jolta sain ensimmäisissä työpaikan bileissä lempinimen Viivi – nimi, jolla minua on siitä lähtien kutsuttu.

Lukemisen lisäksi innostun taiteesta, kuvista ja valokuvauksesta. Olen opiskellut myös sisustamista.

Annikka Heinonen Digitaalisen kustantamisen päällikkö

010 683 6261
annikka.heinonen@gummerus.fi

En oikein koskaan osannut päättää, mikä minusta tulisi isona. Olen valmistunut filosofian maisteriksi, käynyt kauppaopiston, suorittanut copywriterin koulutusohjelman, opiskellut kauppatieteitä ja aikuiskasvatusta ja jopa kerran pyrkinyt floristikouluun (eivät onneksi huolineet). Yli kahdenkymmenen kirja-alalla viettämäni vuoden aikana olen ehtinyt oppia monenlaisia töitä ja katsoa kustantamon arkea monesta suunnasta.

Juuri tämä mutkikas polku kannatti kulkea, ennen kuin päädyin nykyiseen tehtävääni digikustantamisen pariin. Tässä työssä auttaa eniten loputon uteliaisuus ja valmius yllättäviin muutoksiin. Digitaalinen markkina muuttuu koko ajan ja synnyttää uusia tapoja lukea ja kuunnella kirjoja, mutta myös digikustantamisen sydämessä elää vahvana rakkaus tarinoihin.

Vapaa-ajalla nautin juoksemisesta, menneiden vuosikymmenten jazz-laulajista, hyvistä elokuvista ja pitkistä tarinoista, joihin voi uppoutua niin että maailma ympärillä unohtuu.

Lilli Lehtonen Tuottaja, digitaalinen kustantaminen

010 683 6230
lilli.lehtonen@gummerus.fi

Istahdin keväällä 2022 tuottajan työpöydän ääreen Gummeruksella. Se on minun paikkani, ja se saa suuni nousemaan onnelliseen virneeseen. Saan tehdä töitä hyvien tarinoiden parissa. Ennen Gummerukselle tuloa työskentelin freelancerina ja opetin suomea maahanmuuttajille. Olin myös yli vuosikymmenen ajan Aku Ankassa toimittajana ja tuottajana (sekin sai suuni virneeseen). Filosofian maisterin tutkintoni suomen kielestä on siis ollut kovassa käytössä.

Parasta digikustantamisessa ovat kirjat ja tarinat. Tai oikeastaan parasta on se, miten digitaalisuuden myötä kirjat ja tarinat löytävät uusia kuuntelijoita sekä lukijoita. Miten kirjallisuus löytää tiensä myös kaupan kassajonoon ja kävelylenkeille. Kuinka lukemisen tavat muuttuvat, mutta tarinat pysyvät.

Vapaalla uin altaassa ja juoksen hiekkateillä sekä mietin, mihin kohtaan kirjahyllyäni mahtuisi muutama uusi opus.

Essi Syrén Sopimusneuvottelija

010 683 6277
essi.syren@gummerus.fi

Aloitin Gummeruksella kesällä 2022 työskenneltyäni vuosia näytelmäkirjallisuuden ja näyttämöoikeuksien parissa. Olen valmistunut filosofian maisteriksi teatteritieteestä, mutta myös muut taiteenalat, etenkin kirjallisuus, ovat aina olleet olennainen osa elämääni. Innostun monenlaisista kirjoista koukuttavista lukuromaaneista vaativampaan esseistiikkaan ja tietokirjallisuuteen. Oikeastaan ainoa ongelmani on, että aikaa lukemiseen voisi olla enemmänkin.

Kirjallisuuden lisäksi nautin läheisten ihmisten seurasta ja juoksulenkeistä metsissä ja merenrannoilla. Vapaa-aikani kuluu useimmiten puutarhassa ja vanhaa hirsitaloa kunnostaessa.

Jenni Noponen Päägraafikko

010 683 6240
jenni.noponen@gummerus.fi

Olen Gummeruksen päägraafikko ja tulin taloon vuonna 2004. Olen tehnyt kansia hyvin erilaisille kirjoille ja kirjailijoille – muun muassa Selja Ahavalle, Jukka Viikilälle ja Vladimir Nabokoville.

Eniten innostun työssäni, kun saan uuden käsikirjoituksen luettavakseni ja kannen ideointi käynnistyy. Olen ylpeä siitä, että saan tehdä luovaa työtä luovien ihmisten parissa.

Vapaa-ajallani opettelen maalaamaan öljyväreillä. 

Markkinointiviestintä

Myynti jälleenmyyjille

Tuotanto

Hallinto