Me olemme Gummerus

”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.”

Kaarle Jaakko Gummerus 1872

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Meitä gummeruslaisia on reilut 20. Vakituisten työntekijöiden lisäksi meitä avustaa säännöllisesti joukko freelancereita: kustannustoimittajia, kääntäjiä, graafikoita ja taittajia.

Toimitus

Anna Baijars Toimitusjohtaja, kustantaja kotimainen kaunokirjallisuus

010 683 6207
anna.baijars@gummerus.fi

Olen työskennellyt kirja-alalla yli kaksikymmentä vuotta, ja koulutukseltani olen filosofian maisteri, pääaineena yleinen kirjallisuustiede.

Lapsena luetut kirjat ovat kartta siihen, miten minusta tuli minä. Identiteettini peruskivet laskettiin, kun aloin päihtyä sanoista runotyttöjen ja annojen saattelemana. Sinuhe Egyptiläinen oli kymmenvuotiaana järisyttävä lukukokemus. Ei ole sattumaa, että ensimmäinen kirjasarja, jonka ostin Gummerukselle, oli Christian Jacqin Ramses-sarja. Tuntuu kivalta, että julkaisemme yhä monia kirjailijoita, joiden kustannusoikeudet ostin urani alkuvuosina: Fred Vargas, Anna Gavalda, Michael Cunningham, Michael Connelly, Diana Gabaldon…

En koskaan lakkaa ihmettelemästä sitä, miten kirjailija pystyy sanoilla vangitsemaan lukijan sielun ja kiteyttämään jotain universaalia. Haaveilen siitä, että kirjat tarjoaisivat kaikille ihmisille mahdollisuuksia yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden kokemiseen.

Vapaa-ajallani hakeudun joko metsään tai meren äärelle. Nautin rakkaiden ihmisten seurasta, hyvästä ruoasta, musiikista ja elämästä.

Niina Miettinen Toimituspäällikkö, kotimainen kaunokirjallisuus

010 683 6225
niina.miettinen@gummerus.fi

Kustannustoimittajan työssä minua innostaa se, että ihmiset, tarinat, kieli ja kirjallisuus ovat toisistaan erottamattomia. Hienointa on, kun käsikirjoitus yllättää ja tempaa maailmaansa. Tai kun saa kertoa kirjailijalle: ”Nyt toimii!”

Olen tehnyt melkein viisitoista vuotta kustannustoimittajan töitä, ensin Otavassa ja nyt Gummeruksessa. Olen valmistunut Teatterikorkeakoulusta ja Helsingin yliopistosta. Dramaturgin ja kirjallisuuden opinnot antavat mukavasti selustaa työhöni.

Kirjoitan myös itse proosaa ja draamaa. Tämän opettavaisen ja antoisan kaksoisroolini vuoksi ymmärrän jo puolikkaasta lauseesta kirjoittamisen ristiaallokon, sen riemut ja alhot.

Jos minulla olisi hieman enemmän aikaa, harrastaisin kuorolaulua ja kukkien sidontaa.

Johanna Paaso Toimituspäällikkö, kotimainen kaunokirjallisuus

010 683 6202
johanna.paaso@gummerus.fi

Tulin taloon vuonna 2007. Kolusin alkuvuosina useaan kertaan Gummeruksen arkistoa, jonka hyllyrivit täyttää jokainen Gummeruksen historian aikana julkaistu kirja. Julkaisuhistorian valtavuus teki lähtemättömän vaikutuksen ja sytytti minussa yleiskustantajan hengen - niinpä olen ehtinyt tarttua Gummerus-urallani kaikkien toimitusosastojen töihin. Kotimaisessa kaunossa rakennan monipuolista kirjalistaa, jonka takana voin seistä.

Lapsena luin koko kirjaston lastenkirjahyllyn ja salaa Henry Milleriä. Kustannustoimittajan tehtävä imaisi minut luentosalista jo kaksikymppisenä, ensin pikkukustantamoon, sitten Gummerukselle, missä valmistuin suomen kielen maisteriksi työn ohessa. Olen opiskellut lisäksi mm. kirjallisuutta, valtio-oppia ja kieliä ja asuin välillä vuosia Berliinissä. Sytyn, kun saan puhua teksteistä ja kirjoista toisen ihmisen kanssa ja toisaalta kun pääsen lähelle ihannetilaani eli täydellistä keskittymistä tekstiin yksin editoidessani.

Vapaa-ajallani uin, kasvatan, opettelen jazzrumpaliksi, tuijotan merta ja kirjoja.

Minna Pelkonen Toimituspäällikkö, kotimainen kaunokirjallisuus


minna.pelkonen@gummerus.fi

Muistan elävästi hetken, kun sain seitsemänvuotiaana ensimmäisen kirjastokorttini ja ymmärsin, että siinä pienehkössä kirjastoautossa, joka kerran viikossa pysähtyi kotimme tienhaaraan, oli koko maailmallinen tarinoita – ja minulla oli pääsy jopa maailmojen rajojen ylitse kirjojen kautta. Olin kirjastokortista niin onnellinen, että teini-ikäisenä kävin kysymässä ensimmäistä kesätyöpaikkaani samalta ihmiseltä, joka oli ojentanut kortin minulle.

Myöhemmin päädyin opiskelemaan kirjallisuutta. Työvuodet kirjakaupassa valmistivat näkemään alan mahdollisuuksia, ja lähes vuosikymmen freelancerina kului muun muassa erilaisissa lukemista tukevissa hankkeissa ja kirja-alan tapahtumissa. Samalla tein myös enenevissä määrin toimitustöitä – ja tie johdatti Gummerukselle.

Monipuolinen taustani näkyy kaikessa mitä teen. Rakkaus tarinoihin on aina vetänyt minua seikkailuihin. Sytyn työssäni kauneudesta ja yllätyksellisyydestä: tarinoista, jotka valaisevat polkuja tulevaan ja menneisyyteen.

Vapaa-ajallani nautin unelmoimisesta, luonnosta ja musiikista.

Johanna Laitinen Kustantaja, suomennettu kaunokirjallisuus ja tietokirjallisuus

010 683 6255
johanna.laitinen@gummerus.fi

Työssä yritän nähdä tulevaisuuteen, mikä on vaikeaa mutta tosi tosi hauskaa. Aina on tarvetta kirjallisuudelle, joka antaa punnittua tietoa ja auttaa ajattelemaan itse. On myös paljon lukijoita, jotka kaipaavat lempeää opastusta uuteen harrastukseen tai vaikkapa itse elämään; tietokirjallisuudesta on moneksi. Toivon, että Suomessa kirjoitettaisiin yhä enemmän kunnianhimoista ja luovaa tietokirjallisuutta, kokeiltaisiin ja ylitettäisiin genrerajoja. Toiveeni myös on, että mahdollisimman erilaisista taustoista tulevat ihmiset kirjoittaisivat tietokirjoja.

Parasta työssäni on se, että saa tehdä töitä ison tavoitteen eteen: että lukeminen säilyy osana ihmisten elämää ja että kirjat tarjoavat jotain sellaista, mitä muualta ei saa.

Vapaa-ajallani lepään ja pidän kirjallisuuspodcastia Sivumennen.

Lotta Sonninen Toimituspäällikkö, tietokirjallisuus

0106836212
lotta.sonninen@gummerus.fi

Vuonna 2002 nuori journalisti luuli lähtevänsä vuodeksi hoitamaan kustannustoimittajan sijaisuutta mutta jäikin sille tielleen. Ehdin saatella maailmaan lasten ja nuorten kirjoja sekä kotimaista ja suomennettua kaunokirjallisuutta lähes 20 vuoden ajan ennen kuin tulin Gummerukseen alkuvuodesta 2021. Tietokirjallisuus on minulle uusi, kiehtova aluevaltaus, mutta kaikilla hyvillä kirjoilla on mielestäni jotakin yhteistä: paras tieto- ja kaunokirjallisuus ravitsee ja ravistelee, kuohuttaa ja koskettaa, jopa kiepauttaa lukijansa maailman uuteen asentoon. On hienoa saada kulkea kirjailijan rinnalla, kun teos etsii ominta muotoaan. Rakastan kirjoja ja rakastan sanoja, mutta eniten rakastan lauseita. Hyvä lause värisyttää.

Vapaa-ajallanikin luen ja joskus myös kirjoitan. Muihin lempiasioihini kuuluvat ainakin yhteislaulu, mökkitalkootyyppiset ruumiilliset työt ja elämäntilanteeseen vahvasti liittyvä Duploilla rakentaminen.

Virpi Kilpiö Tuottaja, tietokirjallisuus

010 683 6236
virpi.kilpio@gummerus.fi

Aloitin Gummeruksella vuonna 2006 markkinointikoordinaattorina, sittemmin siirryin toimituksen tuotantokoordinaattoriksi. Nykyisessä pestissäni Gummeruksen tietokirjojen tuottajana sieluni läikähtää ilosta yli laitojen, kun löydän upeita aiheita ja tekijöitä, ja pääsen tekemään timanttisia tietokirjoja rautaisten ammattilaisten kanssa – intohimolla, tavoitteellisesti ja toistemme työtä kunnioittaen.

Vapaalla tuijotan merta ja silittelen kiviä sekä etsin elämän rosoa ja särmää. Olen minimalisti ja esteetikko sydänjuuriani myöten, uskon kahvin ja joogan hyvää tekevään voimaan.

Leenastiina Kakko Toimituspäällikkö, suomennettu kaunokirjallisuus


leenastiina.kakko@gummerus.fi

Olin jo lähtökuopissa psykologian opinnoissani, kun puoliksi salaa hain kirjallisuustieteeseen – nolon itsestään selvä valinta äidinkielenopettajan tyttärelle. Olin toki lukenut koko lapsuuteni, Katto Kassisesta Susikoira Roihin ja SinäMinän kautta Dostojevskiin (josta sentään ymmärsin ymmärtäväni vain vähän).

Työskentelin yli vuosikymmenen Otavassa, pääosin käännetyn ja kotimaisen kaunokirjallisuuden parissa. Viimeiset vuodet ennen Gummerukselle tuloa vein suomalaista kirjallisuutta ulkomaille.

17-vuotiasta lahtelaistyttöä muokkasi vahvasti vuosi Nelson Mandelan hallitsemassa Etelä-Afrikassa, ja olen sen jälkeenkin asunut ulkomailla. Kirjallisuusagenttina tutustuin kansainväliseen kirjamaailmaan: messuilla eri maailmankolkissa tunnen olevani omieni joukossa, jakamassa hyvien tarinoiden iloa.

Lukijana olen eläytyjä, ja minulle on jäänyt monta ystävää kirjojen sivuilta. Kun koukuttava tarina osuu kohdalle, luen kävellessäni, kokatessani ja bussissa matkapahoinvointia uhmaten. Kirjojen kautta voi kokea monta elämää ja avartaa ymmärrystä – yhtä tärkeää kuitenkin on, että ne viihdyttävät. Lukemisen lisäksi olen addiktoitunut astangajoogaan, tv-sarjoihin ja laulamiseen.

Anna Kokko Kustannustoimittaja, suomennettu kaunokirjallisuus

010 683 6213
anna.kokko@gummerus.fi

Aloitin työt suomennetun kaunokirjallisuuden kustannustoimittajana Gummeruksella 2019. Jo yhdeksänvuotiaana haaveilin siitä, että lukeminen voisi olla ammatti, joten kirja-ala on tuntunut alusta asti omalta paikalta. Ennen Gummerusta ehdin tehdä töitä kirjallisuuden parissa kolmisen vuotta ja tutustua alan eri puoliin, myös käännösoikeuksien myyntiin.

Eniten innostun työssäni siitä, että jokainen kirja on erilainen ja että opin jatkuvasti jotakin uutta. Alalla minut pitävät lahjakkaat ja ihanat ihmiset – ja tietysti kirjat, kaikki ne hienot lukukokemukset jotka ovat naurattaneet, itkettäneet, suututtaneet, pelottaneet ja saaneet ajattelemaan.

Vapaa-ajallani pyöräilen maanteillä ja haaveilen ratapyöräilystä, luen hyllyssä vuosia koskemattomana lojuneita kirjoja ja katson huonoja mutta koukuttavia tv-sarjoja.

Suvi Clarke Tuottaja, digitaalinen kustantaminen ja pokkarit

010 683 6290
suvi.clarke@gummerus.fi

Työskenneltyäni pitkään lastenkirjallisuuden parissa siirryin tammikuussa 2020 Gummerukselle tuottajaksi. Olen iloinen saadessani tehdä töitä kirja-alalla, tarinoiden parissa ja innostavien ihmisten seurassa.

Vapaa-ajallani kävelen pitkin kotisaareni Suomenlinnan rantoja tunteellisen koirani kanssa, kasvatan kahta tyttöä vahvoiksi ja rohkeiksi, joogaan ja kokkaan. Ja toki luen. Paljon, monenlaista ja yhtenään. Perheessäni pidetään päivittäin yhteinen lukutokio, hiljainen puolituntinen, jolloin jokainen lukee omaa kirjaansa.

Haaveilen matkoista toisille tuulisille saarille: Islantiin tai Prinssi Edwardin saarelle, sinne, jossa on Vihervaara.

Annikka Heinonen Tuotepäällikkö, digitaalinen kustantaminen

010 683 6261
annikka.heinonen@gummerus.fi

En koskaan oikein osannut päättää, mikä minusta tulee isona. Olen valmistunut filosofian maisteriksi, käynyt kauppaopiston, suorittanut copywriterin koulutusohjelman, lukenut vähän kauppatieteitä ja aikuiskasvatusta ja jopa kerran pyrkinyt floristikouluun (eivät huolineet). Parinkymmenen kirja-alalla viettämäni vuoden aikana olen ehtinyt tehdä töitä mainonnan suunnittelusta kustannustoimittamiseen ja messujen organisoinnista pokkarikustantamiseen.

Työssäni digitaalisen kustantamisen tuotepäällikkönä olen huomannut, että sekalaisesta taustasta on hyötyäkin. Äänikirjamarkkina muuttuu koko ajan ja synnyttää uusia tapoja lukea ja kuunnella kirjoja. Tässä työssä auttaa eniten loputon uteliaisuus ja valmius yllättäviin muutoksiin. Myös digikustantamisen sydämessä on rakkaus tarinoihin. Parhaita hetkiä on, kun löytää hienolle kirjalle taitavan lukijan, joka osaa herättää tarinan henkiin aivan uudella tavalla.

Vapaa-ajalla nautin juoksemisesta, menneiden vuosikymmenten jazz-laulajista, hyvistä elokuvista ja pitkistä tarinoista, joihin voi uppoutua niin että maailma ympärillä unohtuu.

Paula Peltola Sopimusneuvottelija

010 683 6201
paula.peltola@gummerus.fi

Tulin taloon 20 vuotta sitten lyhyelle keikalle. Kirjat, ihanat ihmiset ja mielenkiintoinen työ veivät mennessään, ja tuntuu yhä siltä kuin olisin vasta aloittanut. Kirja-ala elää muutoksessa, ja työ tarjoaa koko ajan uusia haasteita. Iloitsen myös perspektiivistä, jonka alaa pitkään seuranneena olen saanut.

Foreign Rights Managerina ostan käännettyjen kauno- ja tietokirjojen oikeuksia ulkomailta, neuvottelen ehdoista, solmin sopimuksia, hallinnoin sopimusprosesseja ja selvittelen tekijänoikeuskysymyksiä. Vastasin vuosia myös kirjailijoidemme käännösoikeuksien myynnistä, nyt teen yhteistyötä agenttimme kanssa. Kirjailijat ovat työn suola. Unohtumattomimman vaikutuksen ovat tehneet Michael Cunningham ja Matti Pulkkinen, jolta sain ensimmäisissä työpaikan bileissä lempinimen Viivi – nimi, jolla minua on siitä lähtien kutsuttu.

Lukemisen lisäksi innostun taiteesta, kuvista ja valokuvauksesta. Olen opiskellut myös sisustamista.

Jenni Noponen Päägraafikko

010 683 6240
jenni.noponen@gummerus.fi

Olen Gummeruksen päägraafikko ja tulin taloon vuonna 2004. Olen tehnyt kansia hyvin erilaisille kirjoille ja kirjailijoille – muun muassa Selja Ahavalle, Jukka Viikilälle ja Vladimir Nabokoville.

Eniten innostun työssäni, kun saan uuden käsikirjoituksen luettavakseni ja kannen ideointi käynnistyy. Olen ylpeä siitä, että saan tehdä luovaa työtä luovien ihmisten parissa.

Vapaa-ajallani opettelen maalaamaan öljyväreillä. 

Markkinointiviestintä

Myynti jälleenmyyjille

Tuotanto

Hallinto